Seuran toimintaperiaatteet ohjaavat joukkueiden toimintaa – mitä ne ovat ja miksi niitä tarvitaan?

Uusi toimintakausi 2023-2024 käynnistyi toukokuun alussa. Uuden kauden aluksi onkin hyvä hetki muistuttaa joukkueiden toimintaa ohjaavista toimintaperiaatteista. Erityisen suositeltavaa toimintaperiaatteisiin tutustuminen on uusille pelaajille sekä junioripelaajien kotiväelle. Myös jo pidempään toiminnassamme mukana olleiden kannattaa palata toimintaperiaatteiden äärelle.

Toimintaperiaatteemme ovat avoimet ja löydät ne aina verkkosivuiltamme, täältä: www.grifksalibandy.fi/toimintaperiaatteet

Yksittäiselle harrastajalle toimintaperiaatteet ovat tärkein infopaketti siitä, miten joukkueemme toimivat, mitä pelaajilta ja kotiväeltä odotetaan, ja miten joukkueen toimintaa hallinnoidaan.

Vastuuhenkilöille (joukkueenjohtajat, rahastonhoitajat, muut toimihenkilöt, valmentajat) toimintaperiaatteet ovat tärkeä työkalu niin joukkueen johtamiseen kuin erilaisten tilanteiden ratkaisemiseen.

Joukkueen liikunta-, urheilu- ja harrastustoiminta

Jokainen joukkue on oma yksikkönsä, jolla on omat tavoitteensa riippuen muun muassa ikäluokasta ja sarjatasosta. Seura palvelee jokaista joukkuetta huomioiden joukkuekohtaiset tarpeet ja toiveet. Seura johtaa ja tukee joukkueiden valmennusta ja rekrytoi valmentajat. Seura mahdollistaa joukkueiden toiminnan suhteessa ikäluokkaan, sarjatasoon ja kilpailullisiin tavoitteisiin mm. tarjoamalla joukkueen käyttöön mahdollisimman sopivat treenivuorot.

Joukkueen taloustoiminta

Harrastustoiminnasta syntyy aina kuluja. GrIFK Salibandyssa joukkueet ovat taloudellisesti itsenäisiä mutta tilivelvollisia seuralle. Tämä tarkoittaa huolellista joukkuekohtaista budjetointia sekä tarvittavien varojen keräämistä, lähtökohtaisesti pelaajien kausimaksujen muodossa sekä erilaisin varainhankintakeinoin.

Joukkuetoiminnan suurimmat kuluerät muodostuvat lähes poikkeuksetta treenivuoromaksuista, Salibandyliiton sarja- ja erotuomarimaksuista, valmentajien palkkioista sekä seuran toimintamaksusta. Viimeksi mainitulla varmistetaan toimintaedellytykset hyvän hallinnon, viestinnän ja markkinoinnin sekä liikunta- ja urheilutoiminnan saralla.

Valtakunnallisia ja/tai yksittäisten otteluiden sarjoja pelaaville joukkueille merkittäviä kulueriä edellisten lisäksi ovat matkustuskustannukset sekä kotiotteluiden kenttävaraukset.

Joukkue päättää kausimaksujen ja muiden kustannusten suuruudesta itsenäisesti ja budjettiinsa suhteutettuna. Tarkoituksena on, että maksut pidetään kohtuullisina. Siihen seurassamme on erinomaiset edellytykset.

Kausimaksun suuruus määräytyy viime kädessä suhteessa toiminnan intensiteettiin (kuinka monta kertaa treenataan viikossa?), treeniolosuhteisiin (treenataanko kouluvuoroilla vai ison kentän kaukalovuoroilla?), valmennuksen resursointiin (palkattujen valmentajien määrä) ja pelaajien määrään (kuinka monta pelaajaa on jakamassa kustannuksia).

Joukkueen taloustoiminta on avointa joukkueen jäsenille ja junioripelaajien kohdalla heidän huoltajilleen. Budjetti, josta käy selkeästi ilmi menoerät, käydään läpi joukkuepalavereissa ja vanhempainilloissa. Kausimaksut perustuvat aina budjettiin.

Joukkueen pelaajat vastaavat yhdessä joukkueen taloudesta. Tästä tullaankin siihen, että kun pelaaja lähtee mukaan joukkuetoimintaan ja seuramme jäseneksi, sen mukana tulee niin etuja (mahdollisuus pelata ja harjoitella hyvässä ympäristössä ja osaavan valmennuksen johdolla) kuin vastuita (osuus kausimaksuista, sitoutuminen seuran sääntöihin ja toimintaperiaatteisiin, omat vastuut joukkueen yhteisistä tehtävistä). Yhdistystoimintaan osallistuminen ei ole palvelun ostamista markkinoilta, vaan yhdistystoiminnassa joukkueen taustajoukot, pelaajat ja valmennus seuran avulla toteuttavat toiminnan yhdessä.

Sitoutuminen joukkueeseen ja maksujen määräytyminen lopettamistilanteissa

Joukkueenjohtajat kyselevät toukokuussa pelaajilta, sitoutuvatko he uuteen toimintakauteen. Ajankohta voi yksittäisen pelaajan näkökulmasta kuulostaa varhaiselta, kun sarjapelit häämöttävät vasta syys-lokakuussa. Muun muassa vuoromaksut ja valmennuskulut toteutuvat kuitenkin jo toukokuun alusta lähtien ja toukokuussa joukkue tarvitsee riittävän määrän sitoutuneita pelaajia turvatakseen sen, että yksittäisen pelaajan kausimaksut eivät nouse kohtuuttomiksi. Samalla joukkueen tarvitsee tietää, kuinka monta uutta pelaajaa joukkueeseen tarvitaan sekä pelaamisen että kustannusten jakamisen näkökulmasta.

Yksittäisen pelaajan tulee ilmoittaa lopettamisestaan joukkueenjohtajalle kirjallisesti. Muussa tapauksessa pelaajan katsotaan jatkavan joukkueessa.

Toimintaperiaatteet määrittävät, miten kausimaksut määräytyvät sellaisissa tapauksissa, että pelaaja lopettaa joukkueessa kesken kauden. Nämä säännöt turvaavat sen, että muut pelaajat eivät joudu kohtuuttomissa määrin kattamaan lopettavan pelaajan kausimaksua joukkueen budjetissa.

Mikäli joukkueessa jatkamiseen liittyy epävarmuustekijöitä (kuten työ- tai opiskelupaikkaan liittyvät asiat, mahdollinen muutto toiselle paikkakunnalle, loukkaantuminen tai muut terveyshuolet tai mikä tahansa muu seikka), kannattaa niistä kommunikoida joukkueenjohdolle avoimesti. Kun epävarmuustekijöistä kerrotaan avoimesta, joukkueenjohto pystyy huomioimaan asian toimintaa ja taloutta suunniteltaessa. Jos epävarmuudelle on hyvät perusteet, on hyvinkin mahdollista sopia asioista niin, että lopettamisehtoja ei tarvitse täysimääräisesti soveltaa. Kaiken edellytyksenä on kuitenkin se, että asioista on kommunikoitu ja sovittu hyvissä ajoin.

Toimintaperiaatteet varmistavat jäsenten yhdenvertaisuuden

Viime kädessä toimintaperiaatteiden tehtävä on varmistaa seuran jäsenten keskinäinen yhdenvertaisuus. Ne tekevät läpinäkyviksi, miten joukkueet toimivat, ja mitkä periaatteet koskevat kaikkia pelaajia joukkueesta riippumatta. Lisäksi joukkueilla voi olla omat joukkuekohtaiset säännöt, joita noudatetaan arjessa.