Varustevinkkejä
Salibandymaila
Mailan valinnan pääasiat:
- Kätisyys left/right: Pelaajalle luontevampi mailaote määrää. Vaikka yleensä oikeakätinen valitsee leftin ja vasenkätinen rightin, poikkeuksia on molempiin suuntiin. Luontaisemman puolen huomaa nopeasti pelaajan pallotellessa.
- Varren pituus: Tossut jalassa ryhdikkäästi seisoessa mailan pitäisi ulottua lattiasta 2-5 cm navan yläpuolelle. Mailan tulee olla oikean pituinen tekniikan omaksumisen ja turvallisuuden vuoksi.Mailaa voidaan lyhentää pelaajan pituuden mukaan (ks. taulukko). Mailan pituus mitataan asettamalla maila pystyasentoon ja mittaamalla pituus lattiasta mailan päähän. Mikäli vartta tarvitsee lyhentää, kuuluu se tehdä yläpäästä. Grippi ja tuppi pitää ennen lyhentämistä poistaa. Saha on lyhentämisessä tarpeen. Lyhentämisen jälkeen tuppi ja grippi kiinnitetään takaisin.Huomioi kuitenkin varren jäykkyys lyhennetyissä mailoissa ettei mailasta tule liian jäykkä.Ohjeellinen mailan pituustaulukko
Pelaajan pituus / mailan varren pituus:
alle 110 cm / 55 cm
110-130 cm / 65 cm
130-145 cm / 75 cm
140-150 cm / 82 cm
150-165 cm / 87 cm
155-170 cm / 90 cm
160-175 cm / 92 cm
165-185 cm /95 cm
170-190 cm / 98 cm
175 + / 101 cm
185 + / 103 cm - Varren jäykkyys: Junnupelaajalle ei kannata hankkia liian jäykkävartista mailaa. Varren jäykkyyslukeman pitäisi olla vähintään 30 tai 3.0 valmistajasta riippuen. HUOM! Mailaa lyhentäessä varsi jäykkenee entisestään, joten suosittelemme oikean mittaista mailaa heti kättelyssä.
- IFF:n tarra: Kannattaa käyttää alusta alkaen virallisia varusteita, jotka on merkitty IFF:n tarralla.
- Lavan valinta: Pääsääntöisesti lavat valmistetaan pehmeästä muoviseoksesta (PE, PE-h) tai nylonseoksesta (PA). Lavan väri ei kerro seoksen kovuudesta.
Pehmeämmällä lavalla (PE) on helpompi käsitellä palloa ja se on selvästi suositumpi. Jäykempi lapa (PE-h) puolestaan säilyttää muotonsa paremmin ja sopii suoraviivaisille laukojille.Pallon käsittelyn helpottamiseksi lapaa voi muotoilla, mutta käyristys saa olla korkeintaan 30 mm. Muotoiltaessa lapaa lämmitetään kuumailmapuhaltimella tai lämpölevyn päällä, kunnes lapa pehmenee. Ei kuitenkaan niin kauan, että lapamuovi sulaa! Kun lapa on riittävän pehmeä, se taivutetaan haluttuun muotoon, ja viedään kylmään veteen tai lumeen jähmettymään haluttuun muotoon.
Muista suojata kätesi kuumalta käyristyksessä! Varo rikkomasta lavan rakennetta, sen ollessa lämmin. Rikkoutuneella lavalla ei saa pelata. Suositelemme pelaajillemme melko suoraa ns. ”tehdaskäyristystä”, koska se helpottaa tekniikan oppimista ja syöttämistä.
Suojalasit
Suojalaseja suosittelemme kaikille pelaajille, mutta erityisesti junnuille, vaikka ne eivät olekaan pakollisia kuin vuonna 1999 syntyneille pelaajille sekä sitä nuoremmille ikäluokille.
Silmävammat ovat pahimmillaan pysyviä ja niitä syntyy salibandyssa harmittavan paljon (kts. video).
Kaikilta mailavalmistajilta löytyy salibandyyn tarkoitetut suojalasit, niitä kannattaa kokeilla päähän ja tunnustella mikä sopii juuri omiin kasvoihin. Eihän aikuisetkaan osta silmälaseja jotka eivät päähän istu.
Pelikengät
Pelikenkien valintaan kannattaa panostaa. Sähly ja salibandy rasittavat nopeine käännöksineen jalkoja erittäin paljon.
Pelikengiksi soveltuvat sisäliikuntaan tarkoitetut sisäpelikengät. Samoja kenkiä ei saa käyttää ulkoliikunnassa.
Kenkiä on erilaisia ja on tärkeä löytää omille jaloille sopiva kenkä (mm. eri valmistajien lesteissä on eroa). Kasvuvaran voi unohtaa, koska kengän täytyy sopia jalkaan täydellisesti nopeista suunnanmuutoksista johtuen.
Kengän tulee tukea päkiää nopeissa suunnan vaihdoksissa ja käännöksissä, pitää jalkaterä paikoillaan sekä olla pitävä erilaisilla pelialustoilla. Hyvät kengät ovat ehdoton turvatekijä. Niillä ehkäiset rasitusvammoja ja vältät tehokkaammin äkillisiä pehmytkudosvammoja.
Maalivahtien varusteet
Maalivahtien tulee pitää huolta, että heillä on sopivat, salibandyyn tarkoitetut varusteet. Salibandymaalivahdeille on olemassa varusteita kaikilta valmistajilta, joten ei muuta kuin valitsemaan.
Maalivahdin muistilista: Kypärä, paita, housut, panssari, polvisuojat, alasuoja, kyynärsuojat ja salibandymaalivahdin kengät jossa jalkapöytä pääsee liikkumaan ja liukumaan.